Theater aan Twater 2017

Theater aan Twater verdubbelt in 2017

Ontdek nu ook de acts van Theater aan Twater 2017 en wie wanneer en waar zal optreden

Vzw De Kaaimannen, de organisatie achter het succesvolle Theater aan Twater heeft de plannen voor 2017-2018-2019 bekend gemaakt. Het internationaal straattheater – en circusfestival gaat voortaan tweedaags en dit op zaterdag 17 en zondag 18 juni. Daar staat wel een bescheiden inkomprijs tegenover, maar ook een maximum aantal bezoekers wat het bezoekerscomfort moet verhogen.

2016

Zoals bekend was 2016 een slecht weer-editie voor Theater aan Twater. Een pak minder bezoekers –  hoewel veel trouwe liefhebbers ondanks de regen toch op post bleven – resulteerde in een pak minder drankinkomsten en een verlies van om en bij de 20.000 euro. Een gevolg was dat de zuurverdiende spaarcentjes van de voorbije edities en de vele ‘bijklusjes’ meteen op waren.

Tegelijk is 2016 de laatste editie geweest van de samenwerking met Ubuntu Festival en dit om diverse redenen. Wat we er van onthouden is dat de synergie die er drie edities was zeker een win-win was voor beide festivals die nu in de opperste verstandhouding hun eigen weg en groei tegemoet gaan. Dat betekent wel dat Theater aan Twater de logistieke kosten niet meer kan delen wat dan toch een aanzienlijke meerkost betekent.

In de wetenschap dat we minder afhankelijk willen zijn van de weersomstandigheden jaar na jaar en dat door de inflatie de kosten voor het festival sowieso de jongste jaren al zo’n 10 procent gestegen zijn, drong een nieuw businessplan zich op en bijgevolg meteen ook een nieuw concept.

Concept

Om verschillende redenen heeft de vzw Kaaimannen na rijp beraad er voor geopteerd om van Theater aan Twater een tweedaags festival te maken op zaterdag 17 (van 14u tot 00u) en zondag 18 juni (van 14u tot 21.00u). Dat klinkt misschien verrassend na een moeilijk jaar, maar …

  • we merken dat de wijde regio toch wel fan is van Theater aan Twater;
  • het festival speelt met beperkte middelen toch geregeld ‘play-off 1’ om het in voetbaltermen te zeggen, we zijn met andere woorden het Zulte-Waregem van het straattheater;
  • de logistiek wordt zo nog altijd dubbel gebruikt en rendeert dus beter;
  • dat betekent wel dat topacts twee dagen kunnen optreden, naast veel verschillende acts op beide dagen zodat de echte liefhebber dubbel verwend wordt en op zondag kan zien wat hij zaterdag gemist heeft en vice versa:
  • het publiek heeft voortaan de keuze uit twee dagen dus minder kans dat je op geen van beide dagen kan komen;
  • het publiek zal gespreid zijn over twee dagen wat het bezoekerscomfort en de zichtbaarheid moet verhogen en het festival minder druk moet maken.

Troeven

  • meer dan dertig unieke verschillende acts over twee dagen, goed voor 75 optredens
  • twee absolute topacts als afsluiter (zaterdag tussen 23u en 00u, zondag om 20u);
  • een nieuw ‘Kinderplein’ met aparte leuke doe-dingen en workshops en animatie (een nog te kiezen Directeur van Plezier zal hier over waken);
  • een cultuurmarkt op zondag i.p.v. op zaterdag.

Beleving

Daarnaast zetten we extra in op beleving: Theater aan Twater hoort al bij de top in België qua programmatie, we willen ook de top of zelfs uniek zijn qua beleving. Hoe we dat zullen doen, verklappen we nog niet, maar wie ons kent weet dat dat de moeite wordt. Ook qua acts zijn we momenteel trouwens met erg straffe en in België ongeziene dingen bezig, maar daarover later meer.

Het is daarbij niet langer een geheim dat Theater aan Twater ook naar Klein-Willebroek kijkt.

Partners

Om het ‘vernieuwde’ Theater aan Twater alle groeikansen te geven, werken we waar we kunnen met partners voor drie jaar. We zijn blij dat we in deze al overeenkomsten konden afsluiten voor drie jaar met het gemeentebestuur van Boom, maar ook Tomorrowland of Atlas Copco Rental bijvoorbeeld. Zij onderstrepen hiermee dat ze ten volle geloven in ons festival en het groeipad. Zo zal er onder meer dankzij een van onze zeer gewaardeerde partners een campagne op VTM opgestart worden zodat in 2017 heel Vlaanderen Theater aan Twater zal ontdekken.

Inkom

Twee dagen internationaal straattheater, extra beleving en logistiek kosten uiteraard meer dan 1 wat betreft programmatie. En zoals gezegd was er ook de inflatie van de kosten, (voorlopig) minder overheidssubsidies en het feit dat het risico bij slecht weer te groot geworden is.

Het was eerlijk gezegd dit of stoppen.

Bovendien konden we onmogelijk nog extra investeren in het festival wat zeker onze bedoeling is: de Bomenaar heeft al het mooiste dance festival van de wereld, hij of zij heeft ook recht op het beste straattheaterfestival.

Om al die redenen zal Theater aan Twater wel overschakelen op een bescheiden inkomprijs van 4 euro in voorverkoop en 6 euro aan de kassa. We laten ons hierin inspireren door onze collega’s en buren van Provinciaal Recreatiedomein De Schorre en het recente succes van bijvoorbeeld Putteke Winter. Onderstaand de prijzen van bijvoorbeeld Trezart in Mol wat zeer vergelijkbaar is met ons qua programmatie:

Trezart in Mol 

TOEGANGSPRIJS:   WEEKEND   ZATERDAG   ZONDAG 
VVK € 18 € 12 € 12
Kassa € 28 € 18 € 18
Kinderen 6-12 jaar € 5 € 3 € 3
Kinderen -6 jaar GRATIS GRATIS GRATIS

Ons festival blijft gratis voor kinderen en jongeren tot 16 jaar. In het ticket zitten tevens gratis parking en shuttledienst. Voor bepaalde doelgroepen wordt een aparte gunstregeling uitgewerkt omdat we vinden dat we ook een maatschappelijk doel hebben.

Wie twee dagen wil komen, boekt trouwens best ineens de twee dagen tegelijk want hij of zij betaalt dan slechts twee euro meer voor twee dagen ten opzichte van één dag aan de kassa. Verder verandert er niets: de gewone dranken blijven bijvoorbeeld 2 euro kosten, sommige dranken worden om praktische redenen zelfs goedkoper. We blijven op dit vlak dus veruit het goedkoopste festival tout court.

Bovendien gaat een deel van de opbrengst rechtstreeks naar Boomse verenigingen die we elk jaar met veel plezier inzetten op het festival zelf en zo hun clubkas wat helpen spijzen.

Inkomprijzen Theater aan Twater

TOEGANGSPRIJS ZATERDAG ZONDAG  
 
VVK € 4 € 4
Kassa € 6 € 6
Kinderen -16 jaar GRATIS GRATIS
Parking en shuttledienst GRATIS GRATIS

Voorverkoop: 5.000 tickets per dag

Voor 2017 wordt het aantal toeschouwers ook beperkt op 10.000 per dag, omgerekend naar een gemiddeld gezin met 2 kinderen betekent dit dat er dus per dag maximaal 5.000 betalende tickets kunnen verkocht worden. Wees er dus snel bij want Theater aan Twater gaat in het voorjaar van 2017 in heel Vlaanderen promo voeren en afgaande op de cijfers van 2015 zal Theater aan Twater 2017 dus snel uitverkocht zijn.

De online ticketing verkoop is trouwens al gestart via onze website en de facebookpagina Theater aan Twater.

Vanaf 1 februari zullen de inkombandjes in voorverkoop ook exclusief à 4 euro per stuk bij de drie regionale filialen van Alvo Superpost te koop zijn (Boom, Niel, Rumst dus).

VIP-arrangementen

Uiteraard zijn er opnieuw VIP-arrangementen mogelijk. De voorbije jaren mochten we al 1.800 VIP’s in de watten leggen. Dat kan dit jaar zowel op zaterdag als op zondag waarbij we nog extra inzetten op acts in de tent zelf. Groepskortingen voor bedrijven of groepen vanaf 10 personen. Info: kaaimannen@telenet.be

Circus Kummelé

Speciale aandacht vragen we ook voor een maatschappelijk sociaal luik aan Theater aan Twater, met name Circus Kummelé, wat ongetwijfeld aanleiding is voor een apart artikel maar wat we graag voortaan wel in één adem vermelden met Theater aan Twater. Ontdek hier meer over Circus Kummelé

Verenigingen en vrijwilligers

Theater aan Twater doet ten slotte nog een warme oproep naar medewerkers en vrijwilligers. Info via kaaimannen@telenet.be

Ontdek de acts van Theater aan Twater 2017 en wie wanneer en waar zal optreden