Ook Theater aan Twater mikt op 2022

Ook Theater aan Twater mikt op 2022

De organisatoren van Theater aan Twater in Boom, het grootste familiefestival van de Rupelstreek en de zuidrand van Antwerpen, schuiven hun 15de editie nog een jaar op richting mei 2022. Dat gaat gepaard met een ‘herbronning’ en een gloednieuwe locatie.

Theater aan Twater, dat in 2006 ontstond en de jongste jaren duizenden mensen op de been bracht met internationaal straattheater, circus, muziek en spektakel, zou in 2020 een jubileumeditie kennen met uitgave nummer 15. Die editie moest omwille van corona al geschrapt worden en werd voorzien eind mei met een mogelijke B-datum eind augustus.

“Aangezien we meer dan 15.000 toeschouwers trekken uit heel Vlaanderen leek het ons geen verstandige zet om dit jaar dan toch nog Theater aan Twater in Boom te laten plaatsvinden, zelfs niet eind augustus. We zien dat het met de coronacijfers en vooral de vaccinaties wel de goede richting uitgaat, maar alles blijft toch instabiel en we moesten dringend de knoop doorhakken. Bovendien moet ons festival het van de gulle lach (liefst zonder mondmasker), van de gezellige drukte en vooral van een bewegend publiek hebben en dat lukt niet met de huidige voorwaarden”, zegt voorzitter Peter De Ridder die toegeeft dat dit opnieuw een financiële tegenvaller is.

“We vinden het uiteraard bijzonder jammer voor de fanbase van Theater aan Twater die we de jongste jaren creëerden, maar als een kat met negen levens zullen we er volgend jaar weerstaan. Want het goede nieuws is dat we ons nu volop concentreren op 28 en 29 mei 2022. We hebben nog een dikke tien maanden voorbereiding wat de normale tijd is om een festival van onze grootte op te zetten.”

Theater aan Twater 3.0

De vzw Kaaimannen achter het festival belooft dan een fantastische editie die ze graag als 3.0 aankondigen.

“Nadat we eerder al in onze 2.0 versie naar een tweedaags festival evolueerden, kiezen we nu resoluut voor een groots en aangepast concept. Onze sterke troeven, zijnde onze programmatie en sfeer, blijven, maar het wordt meer, veel meer. Zo zullen we alvast tijdelijk van de Kaai naar De Schorre verhuizen, omdat volgens de laatste informatie eind dit jaar al de grote werken aan de overkapping van de Kaai beginnen en we dan enkele jaren ‘ons’ terrein kwijt zijn. Die verhuis is vooraf doorgesproken met het lokaal bestuur die heel veel begrip toonde voor onze problemen qua locatie. De Schorre is in elk geval de gedroomde locatie voor een buitenfestival als het onze en biedt oneindig veel mogelijkheden.”

Programmatie

“We stonden de afgelopen twee jaar constant in contact met onze artiesten die we nu spijtig genoeg voor de vijfde keer moeten annuleren”, zegt programmator Patrick Poppe. “We moeten op dat vlak van nul beginnen, maar met een leeg blad beginnen heeft ook zijn voordelen. De Schorre biedt de mogelijkheid om met veel grote en kleinere themapleinen te werken, aangepaste feeërieke speelplekken te creëren en mogelijk zelfs een familiecamping in circusstijl te openen. Er staan met andere woorden geen creatieve remmen meer op de invulling.”

Tickets en sponsors

Met Theater aan Twater 2022 willen de organisatoren dan ook nog landelijker gaan. Het concept wordt daar ook op voorzien. “Iedereen die na 2019 een ticket voor Theater aan Twater kocht, kan dit nog altijd gebruiken in 2022: deze early birds zullen zelfs winst doen en de goedkoopste tickets van allemaal hebben. Uiteraard komen wij ook onze verplichtingen naar onze sponsors toe, zoals wij hopen dat de sponsors die reeds toezegden dat ook naar ons toe zullen doen.”

Zomer en najaar

De vzw zit intussen niet stil. Heel de maand juli baat de vzw Bar Hasart in het park uit, om toch wat van de verliezen door deze tweede annulering te dekken. Voor onder andere het Bossaball-kampioenschap van de Rupelstreek zijn er nog plaatsen, ook voor Tomorrowland Around The World (digitaal).

Verder halen de Kaaimannen op 19-20-21 augustus Circus Ronaldo naar Boom met Swing (tickets via www.desteigerboom.be) en is er uiteraard op 18 en 19 september wel Hoekstock dat tweedaags gaat.

Het volledig gratis muziekfestival brengt traditioneel love, peace and music uit de jaren zestig, zeventig.

Tot slot werkt de vzw koortsachtig verder aan De Witte GrOlifant, een mechanische olifant van zes meter lang en vier meter hoog die boordevol techniek en truuks zit. Die Witte GrOlifant moet de komende jaren een nieuwe attractie op straattheaterfestivals worden, ten voordele van het eigen sociaal circusatelier Kummelé.